ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ

Η φυσικοθεραπεία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη και τα θετικά αποτελέσματα της μετεγχειρητικής και μετατραυματικής αποκατάστασης έχουν τεκμηριωθεί στην ανθρώπινη ιατρική επιστήμη.

Τα τελευταία 25 χρόνια σύμφωνα με  το national association of veterinary physiotherapists οι χειρούργοι κτηνίατροι συνεργάζονται με φυσικοθεραπευτές για την αποκατάσταση της κίνησης των τραυματισμένων ζώων. Η φυσικοθεραπεία στα ζώα εφαρμόζεται σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις όπως στα πιο διάσημα αγωνιστικά άλογα στον κόσμο, στο κατοικίδιο κουνέλι ενος παιδιού, σε έναν ηλικιωμένο σκύλο-οδηγό που πάσχει απο αρθρίτιδα, ακόμα και σε μια κρίσιμη και κωματώδη κατάσταση που προήλθε απο ατύχημα.

Οι όροι που χρησιμοποιούνται συχνά στην ξένη αρθρογραφία εκτός απο το veterinary physiotherapy είναι physical therapy for canines και canine rehabilitation ( φυσικοθεραπεία για κυνόδοντες ).

Η φυσικοθεραπεία στα ζώα προσαρμόζει τεχνικές που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα για να αυξήσουν την λειτουργικότητα και την κινητικότητα των αρθρώσεων και τις εφαρμόζει στα ζώα. Η αποκατάσταση μπορεί να μειώσει τον πόνο και να προάγει την ανάκτηση ενός τραυματισμού κι άλλων παθήσεων όπως  εκφυλιστικές ασθένειες, ηλικιακές ασθένειες και την παχυσαρκία.

Άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται εφαρμογή των φυσικοθεραπευτικών μεθόδων στα ζώα περιλαμβάνουν ασθένειες των οστών (πχ δυσπλασία ισχίων και αγκώνα), εκφυλιστικές παθήσεις (πχ αρθρίτιδες), ασθένειες των νεύρων και παραλύσεις, ενδυνάμωση των μυών και μετεγχειρητική αποκατάσταση.

YouTube Preview Image

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της θεραπείας είναι η μάλαξη, η κινησιοθεραπεία (παθητική και ενεργητική), η θερμο- και κρυο- θεραπεία, η υδρομάλαξη, η υδροκινησιοθεραπεία, η ηλεκτροθεραπεία και η κινητοποίηση των μαλακών μορίων και ιστών.

Αναλυτικότερα σχετικά με τις θεραπείες μπορείτε να δείτε στο παρακάτω pdf


   physiotherapy for dogs


 

Στόχοι της φυσικοθεραπείας είναι η ελάττωση του πόνου, η ενδυνάμωση ή η χαλάρωση των μυών, η διατήρηση ή η ανάκτηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, ο ερεθισμός των νεύρων, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής του ζώου.

Το κατοικίδιο αρχίκα θα πρέπει να έχει διάγνωση απο κτηνίατρο για να αρχίσει η φυσικοθεραπεία και η αποκατάσταση. Για να μπορεί να εφαρμόσει ένας φυσικοθεραπευτής τεχνικές φυσικοθεραπείας στα ζώα με ασφάλεια θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στην ειδικότητα «certified canine rehabilitation practitioner (CCRP)» . Υπάρχουν πολλά προγράμματα για να αποκτήσει κανείς πιστοποίηση CCRP. Τα προγράμματα αυτά επικεντρώνονται στην εκπαίδευση των ατόμων να εφαρμόζουν τεχνικές φυσικοθεραπείας στα ζώα και παράλληλα να ελαχιστοποιούν τις αντιδράσεις που μπορεί να έχουν τα ζώα λόγω δυσφορίας. Η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει απο 6 μήνες εώς 1 χρόνο ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα.

Μια συνεδρία περιλαμβάνει την αρχική αξιολόγηση του ασθενούς και έπειτα την διαμόρφωση του πλάνου θεραπείας το οποίο είναι ατομικό για τον κάθε ασθενή.Ο ιδιοκτήτης συμμετέχει στη θεραπεία, εκπαιδεύεται και με τη σωστή καθοδήγηση συμβάλλει στην αποκατάσταση του κατοικίδιου του.

 

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

 

 

 

πηγές:

http://www.stardogs.gr

http://en.wikipedia.org

 

Comments

Σχετικές δημοσιεύσεις

5 Άποψη για τα “ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ”

 1. SLY SC.

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ…ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ…ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΑΝ ΓΙΝΕΤΕ…???

  1. ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ..ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΝΔΕΙΞΗ REGISTER ΚΑΙ ΠΑΛΙ..ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ.!!

   1. SLY SC.

    ΟΚ ΤΟ ΒΡΗΚΑ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ…ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΘΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ…!!!

 2. nikos

  geia sas onomazomai nikos xrisomallis spoudazw fisikotherapeia sta iek akmi(2etos)kai epidi trefw megali agapi gia ta zwa (idieta stous skilous)ithela na rwtise pws kai an borw na asxolithw me tin fisikotherapeia sta zwa gt pragmatika endiaferomai. euxaristw 🙂

  1. SLY SC.

   TIN IDIA APORIA EXW KAI EGW FILE…AN MPOREI NA MAS TIN LYSI KAPOIOS KALO THA EINAI GIATI KAI EMENA ME ENDIAFEREI POLY I FYSIKOTHERAPEIA STA ZWA :)…!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα