Το διάστρεμμα δεν είναι πάντοτε αθώο

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι η πιο συνηθισμένη αλλά και πιο παραμελημένη κάκωση των αρθρώσεων. Για τους περισσότερους δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από «ένα απλό στραμπούληγμα», με επακόλουθο να μην το αντιμετωπίζουν με τη σοβαρότητα που αρμόζει. Η αμέλεια αυτή όμως μπορεί να έχει συνέπειες, με συνηθέστερες τη μακροχρόνια αδυναμία και την αστάθεια του αστραγάλου, καθώς και τα επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα.
Πριν από λίγους μήνες, στη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου της αμερικανικής Εθνικής Εταιρείας Προπονητών επιστήμονες παρουσίασαν τα έως τώρα ευρήματα για τις μεθόδους που μπορεί να αποτρέψουν τα επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα αστραγάλου. Η λύση είναι μία: να αφήνετε στους αστραγάλους σας όσο χρόνο χρειάζονται για να επουλωθούν- χρονικό διάστημα που είναι σαφώς πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι.
Οι συνέπειες «Το 30-40% των ανθρώπων με απλά διαστρέμματα αστραγάλου καταλήγουν να αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα, επειδή δεν αντιμετώπισαν το αρχικό διάστρεμμα όπως έπρεπε», λέει η δρ Τρίσια Χούμπαρντ, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
«Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει πως στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο αστράγαλος πρέπει να ακινητοποιείται αμέσως και για όσον καιρό χρειάζεται, ώστε να προστατευθεί η άρθρωση και να επιτραπεί στους επίσης τραυματισμένους συνδέσμους να ιαθούν. Για τα μικρά διαστρέμματα απαιτείται ακινητοποίηση για 1 εβδομάδα τουλάχιστον, για τα μέτριας βαρύτητας 10-14 ημέρες και για τα σοβαρά 4 έως 6 εβδομάδες».
Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς, λένε «απλό στραμπούληγμα είναι, θα περάσει», οπότε με λίγο πάγο και έναν ελαστικό επίδεσμο στέκονται πάλι στα πόδια τους μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος, κατά τη δρα Χούμπαρντ.
«Η απουσία του πόνου δεν αποτελεί ασφαλή ένδειξη πως κάποιος είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του», λέει.
Τέσσερα βήματα για γρήγορη ανάρρωση
O αστράγαλος σταθεροποιείται από ένα δίκτυο ελαστικών ινών οι οποίες σχηματίζουν τους συνδέσμους. Το διάστρεμμα συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι σύνδεσμοι τεντώνονται πέρα από το φυσιολογικό όριό τους. Στα σοβαρά διαστρέμματα, οι σύνδεσμοι παθαίνουν μερική ή ολική ρήξη.
Στα διαστρέμματα, το κάτω μέρος του ποδιού στρέφεται προς τα μέσα ή προς τα έξω σε έναν μη φυσιολογικό βαθμό σε αναλογία με τον αστράγαλο. Αυτό συνήθως οφείλεται σε στραβοπάτημα, στο πάτημα ενός αντικειμένου που δεν έχουμε δει ή όταν βρεθεί ξαφνικά μπροστά μας μια λακκούβα.
Στους αθλητές, συχνές αιτίες είναι το στραβοπάτημα κατά την «προσγείωση» έπειτα από ένα άλμα ή ριμπάουντ, το πάτημα του ποδιού άλλου παίκτη και η ανάγκη για πολύ γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης (όπως συμβαίνει στο τένις, στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο).
Η θεραπεία για το διάστρεμμα αστραγάλου πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά τον τραυματισμό και να περιλαμβάνει:
1. ανάπαυση  2. τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων (το πολύ επί 20 λεπτά την ώρα, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος βλάβης των ιστών από τον πάγο)
3. ανύψωση του άκρου (πάνω από το επίπεδο της καρδιάς), και  4. περίδεση. Εννοείται πως αμέσως μετά τις πρώτες βοήθειες, πρέπει να ελέγξει το πόδι γιατρός, ώστε να αποφανθεί τι είδους βλάβη έχει συμβεί, πόσον καιρό πρέπει να διαρκέσει η ακινητοποίηση και αν και τι είδους άλλη θεραπεία απαιτείται (από αντιφλεγμονώδη φάρμακα και γύψο έως δεκανίκια και φυσικοθεραπείες).
Η ακινητοποίηση με γύψο ή άλλο σκληρό υλικό δίνει στους συνδέσμους την ξεκούραση που χρειάζονται για να επουλωθούν και μειώνει τον κίνδυνο να επιδεινωθεί το πρόβλημα. Ακόμα και η πλήρης ρήξη του συνδέσμου μπορεί να επουλωθεί δίχως εγχείρηση, εάν η ακινητοποίηση γίνει σωστά. Ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνει κανείς και να ακινητοποιήσει το πόδι του πολύν καιρό, ενώ έπειτα από μία εβδομάδα συνιστώνται κάποιες ασκήσεις του ποδιού ώστε να αποφευχθεί η ατροφία και η δυσκαμψία των μυών.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Comments

Σχετικές δημοσιεύσεις

1 Άποψη για το “Το διάστρεμμα δεν είναι πάντοτε αθώο”

  1. Nikos Tziekos

    Στο θέμα ψυχρά επιθέματα θα έπρεπε να είσαι πιο σαφής.20 λεπτά είναι το max και να γράψεις και κάθε πόσες ώρες!Είναι σημαντικό γιατί μερικοί βάζουν πάγο όλη μέρα και μετά παραπονιούνται οτι δεν βλέπουν βελτίωση.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα