ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΛΑΓΟΝΟΚΝΗΜΙΑΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Τι είναι το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας?

Πρόκειται για φλεγμονή και πόνο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια ισχυρή και πλατιά περιτονία που καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του μηρού και σταθεροποιεί το γόνατο. ξεκινά  από το λαγόνιο οστό της λεκάνης και καταλήγει  στην κνήμη, λίγο πιο κάτω από το γόνατο.

Πως προκύπτει?

Οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη τριβή του κατωτέρου τμήματος  της  ΛΚΤ πάνω στον έξω μηριαίο κόνδυλο . Όταν το γόνατο βρίσκεται σε έκταση, τότε η ταινία αναπαύεται μπροστά από τον έξω μηριαίο κόνδυλο .Όταν το γόνατο λυγίζει η ταινία μετακινείται προς τα πίσω και τρίβεται πάνω στον κόνδυλο. Αυτή η τριβή προκαλεί την φλεγμονή του περιόστεου που τον καλύπτει, ενώ ενοχοποιείται για ένα πλήθος ενοχλημάτων, με προεξάρχοντα τον πόνο.

Αιτία αυτής της κατάστασης:

  • Λόγω βραχυσμενης λαγονοκνημιαιας ταινίας
  • Λόγω βραχυνσης των μυών της περιοχής του ισχίου, λεκάνης η μηρού.
  • Ανισοσκελία
  • Τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες
  • Τρέξιμο με παπούτσια με μεγάλη επένδυση στην εξωτερική πλευρά της πτέρνα

Ποια είναι τα συμπτώματα?

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονο διαξιφιστικό πόνο κατόπιν πιέσεως του έξω μηριαίου κονδυλου,2-3 cm πάνω από την άρθρωση του γόνατος και από αίσθημα διαπήδησης κατά την κάμψη-έκταση.

Τρόπος διάγνωσης?

Ο θεραπευτής  αξιολογεί-εξετάζει την άρθρωση του γόνατος . Συνήθως υπάρχει αυξημένη τάση στα σημεία από τα οποία η λαγονοκνημιαια ταινία διέρχεται. Μπορεί  να είναι βραχυσμένη.

Πως θεραπεύεται?

Εφαρμογή ΚΑΠΑ στην οξεία φάση για μείωση του πόνου και της φλεγμονής,

ΚΑΠΑ (κρυοθεραπεία κάθε 3 με 4 ώρες πρώτες 2 με 3 μέρες, ανάπαυση η μείωση στο ελάχιστο της έντασης της άσκησης μεχρις ότου υποχωρήσουν τα ενοχλήματα, περίδεση και ανύψωση του τραυματισμένου σκέλους.)

Μετά τις πρώτες 48 ώρες  ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας(με  εφαρμογή υπερήχου και η ηλεκτροθεραπεία,laser) βοηθούν σημαντικά στην θεραπεία του ασθενούς,

Για την επάνοδο του αθλητή σημαντικό κριτήριο είναι η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ΛΚΤ στην κίνηση του κάτω άκρου στις καθημερινές δραστηριότητες. Πολλές φορές το σύνδρομο αυτό είναι αποτέλεσμα κάποιας δυσλειτουργίας που υπάρχει στην κινηματική αλυσίδα του κάτω άκρου. Συνεπώς ο εντοπισμός και η αποκατάσταση της συγκεκριμένης δυσλειτουργίας από τον φυσικοθεραπευτή είναι η καλύτερη θεραπεία-πρόληψη για την αποφυγή εμφάνισης του προβλήματος.

Συμπληρωματικά η εφαρμογή kinesiotape θα βοηθούσε

( http://www.youtube.com/watch?v=l3fspx8teta&feature=related )

Εκτέλεση  διατάσεων  και ασκήσεων  ενδυνάμωσης που θα συνιστήσει ο φυσικοθεραπευτής στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο γιατρός απο την πλευρά του μπορεί να αναγράψει αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα να προβεί σε τοπική έγχυση κορτιζόνης και να συμβουλευσει ανάπαυση.

Επίσης προτείνονται ορθοπεδικά πέλματα για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας ραιβογωνίας η μιας κοιλοποδίας με πτώση των μεταταρσίων.  Σε διαπιστωμένη ανισοσκελία προτείνονται ειδικά πέλματα με τροποποιήσεις στα υποδήματα, για την εξουδετέρωση της.

 

 

Κατά την διάρκεια της ανάρρωσης θα πρέπει να αλλάξετε άθλημα η δραστηριότητες σε κάτι εναλλακτικό που δεν χειροτερεύει την κατάσταση σας. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε ποδήλατο παρά να τρέχετε.

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση?

Η διάρκεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, υγεία και αν έχει υπάρξει προηγούμενος τραυματισμός. ο χρόνος αποκατάστασης επίσης έχει να κάνει με την σοβαρότητα του τραυματισμού. ένας ελαφρύς τραυματισμός μπορεί να θεραπευτεί μέσα σε λίγες μέρες, ενώ ένας σοβαρός μπορεί να χρειαστεί 6 εβδομάδες η και παραπάνω. δραστηριότητες που  προκαλούν πόνο πρέπει να σταματήσουν μεχρις οτου η λαγονοκνημιαια ταινία επουλωθεί. Εάν  συνεχιστούν οι δραστηριότητες  που προκαλούν πόνο τα συμπτώματα θα επανέλθουν και ο χρόνος αποκατάστασης θα μεγαλώσει.

Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες?

Ο καθένας αναρρώνει διαφορετικά όσον αφορά τον χρόνο. η επιστροφή στις δραστηριότητες εξαρτάται από το πότε θα αναρρώσει το γόνατο και όχι από το πόσες μέρες ή εβδομάδες πέρασαν από  την στιγμή που πρόεκυψε ο τραυματισμός. γενικά όσο πιο πολύ διαρκούν τα συμπτώματα πριν ξεκινήσει η  θεραπεία τόσο πιο πολύ θα διαρκέσει η πλήρης ίαση.  Στόχος της αποκατάστασης είναι η επιστροφή  στις καθημερνές ασχολίες όσο το  δυνατόν ασφαλέστερα γίνεται. Μια βιαστική επιστροφή ίσως και να χειροτερέψει την κατάσταση.

Επιστροφή με ασφάλεια όταν:

  • Το τραυματισμένο  γόνατο μπορεί να λυγίσει και να κάνει έκταση χωρίς πόνο
  • Το τρέξιμο και περπάτημα σε ευθεία χωρίς ενοχλήσεις

Πρόληψη?

Το σύνδρομο λαγονοκνημιαιας ταινίας προλαμβάνεται καλύτερα όταν προθερμαινόμαστε σωστά και κάνοντας διατάσεις πριν το άθλημα η οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα.

 

ΑΙΝΕΙΑΣ ΣΑΜΩΝΗΣ

φυσικοθεραπευτής-αρωγός πρώτων βοηθειών – samenee@hotmail.com

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Επώδυνες καταστάσεις μαλακών ιστών μυοσκελετικού συστήματος Συγγραφείς:   Ν. Γ. Γαλανόπουλος –  Δ. Α. Ι. Βερέττας

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

R Khaund, M.D. and S Flynn, M.D., Iliotibial Band Syndrome: A Common Source of Knee Pain, the American Academy of Family Physicians, April 15, 2005.

http://www.runnermagazine.gr/html/ent/081/ent.161081.asp

http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/front/knee/irunnersknee.html

Comments

Σχετικές δημοσιεύσεις