ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΥ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ

 

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Ρέλλιας, Φυσικοθεραπευτής.

Επικοινωνία : irellias@yahoo.gr

volley1women-volley-photos-volleyball-261zao-volley1

Οι κακώσεις της άρθρωσης του ώμου είναι πολύ συχνές στο αγώνισμα του βόλεϊ. Αυτές που εμφανίζονται με την μεγαλύτερη συχνότητα είναι η τενοντίτιδα υπερακανθίου καθώς και η ρήξη του πετάλου των στροφέων και πιο συγκεκριμένα η ρήξη του υπερακανθίου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χτυπήματα(καρφιά,service), οι άμυνες (block), καθώς και οι πτώσεις σε τεντωμένο άκρο αποτελούν εξαιρετικά εξειδικευμένες και επίπονες κινήσεις, λόγω των τεράστιων δυνάμεων που ασκούνται πάνω στην άρθρωση.

Ο ώμος των αθλητών πρέπει να είναι αρκετά χαλαρός ωστέ να επιτρέπει την υπερβολική κάμψη και έξω στροφή(πρίν το χτύπημα ) και παράλληλα αρκετά σταθερός (μετά το χτύπημα) ωστέ να αποφεύγεται η εξάρθρωσή του. Απαιτείται δηλαδή εξαιρετική ισορροπία μεταξύ της κινητικότητας- ελαστικότητας και της λειτουργικής σταθερότητας της άρθρωσης. Ο υπερακάνθιος είναι μέρος του πέταλου των στροφέων μαζί με τους υπακάνθιο, ελλάσων στρογγύλο και υποπλάτιο. Κύρια λειτουργία αυτών είναι η σταθεροποίηση του ώμου και πιο συγκεκριμένα η καθήλωση της κεφαλής του βραχιονίου μέσα στην ωμογλήνη. Για να το εξειδικεύσουμε στο αγώνισμα του βόλεϊ, πρόκειται για τα «φρένα» του ώμου μετά απο ένα καρφί και κατά τη διάρκεια του μπλόκ.Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις κακώσεις.

shoulder-muscles

Τενοντίτιδα υπερακανθίου

Είναι η φλεγμονή του τένοντα του υπερακανθίου.Πρόκειται για σύνδρομο υπέρχρησης. Η βλάβη συχνά εντοπίζεται στη μυοτενόντια ένωση και έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση επώδυνης τροχιάς κάθε φορά που ο αθλητής ανυψώνει το χέρι του πάνω απο τις 90ο.Μπορεί να επιφέρει δημιουργία ουλώδους ιστού ή εναπόθεση ασβεστίου. Είναι δύσκολο να γίνει διαφορική διάγνωση απο τις μερικές ρήξεις.

2.Ρήξεις υπερακανθίου

Ρήξη σημαίνει η διακοπή της ανατομικής συνέχειας του τένοντα.Οι ρήξεις του υπερακανθίου μπορούν να ταξινομηθούν σε οξείες ή χρόνιες ή εκφυλιστικές, όσο αναφορά την αιτία του τραυματισμού και σε μερικές η ολικές ανάλογα με την έκταση της βλάβης.Αυτές που εμφανίζονται πιο συχνά στους αθλητές του βόλεϊ είναι οι οξείες και χρόνιες, μερικές και ολικές ρήξεις . Οι ρήξεις μπορεί να συνοδεύονται ακόμα με ή χωρίς εξάρθρημα ή μετατοπισθέν κάταγμα του μείζονος βραχιονίου ογκώματος .

supraspinatus-tendinitis_raptureshoulder_rotator_cuff_intro01

 

Αίτια

α) Επαναλαμβανόμενη τάση στην μυοτενόντια ένωση που ξεπερνάει την αντοχή του ιστού και προκαλεί μικροτραυματισμό και φλεγμονή. Η προοδευτική βλάβη συνεχίζεται αν η επαναλαμβανόμενη τάση ξεπερνάει τον ρυθμό αποκατάστασης των ιστών. Η μυϊκή αδυναμία και η κόπωση καθιστούν τους ιστούς επιρρεπείς σε αυτό το τύπο τραυματισμού. Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν ότι κεφαλαιώδης σημασία έχει η προετοιμασία και η εκγύμναση μιας ομάδας βόλεϊ όπως και η ανάπαυση των αθλητών όποτε αυτό είναι εφικτό.

β) Πρόσκρουση του μυοτενόντιου πετάλου μεταξύ του μείζονος βραχιονίου ογκώματος( κατάφυση του πετάλου των στροφέων) και του ακρωμίου. Αυτό παρατηρείται όταν κάτι εμποδίζει την ολίσθηση του τένοντα του πετάλου στο ήδη στενό υπακρωμιακό μεσοδιάστημα. Ένας προδιαθετικός παράγοντας για την κατηγορία αυτή είναι το ακρώμιο με σχήμα τύπου ΙΙΙ ( αγκιστρωτό), κάτι που απαντάται συχνά σε νεαρούς αθλητές με τέτοιου έιδους προβλήματα. Επίσης μπορεί να οφείλεται στην κακή τεχνική των αθλητών καθώς και σε μια μη ελεγχόμενη κίνηση(πτώση).

akromio

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω αίτια είναι πολύ πιθανόν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι πολύ συχνά οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης(Σ.Σ) όπως η σκολίωση, η λόρδωση και η κύφωση. Αυτές οι παραμορφώσεις οι οποίες εμφανίζονται απο την παιδική ηλικία και πολλές φορές δεν αντιμετωπίζονται σωστά (θεραπευτική άσκηση, πελματογράφημα, κολύμβηση, κηδεμόνας) οδηγούν σε κακή στάση σώματος με την πάροδο των χρόνων. Αυτή μετέπειτα οδηγεί σε ανάπτυξη μυϊκών ανισσόροπων αλλά και διαφορά ελαστικότητας μεταξύ των δύο ημιμορίων του σώματος. Aυτό σημαίνει ότι τα φορτία που καλείται να ανταπεξέλθει το ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα οι ώμοι ενός αθλητή βόλεϊ, δεν κατανέμονται σωστά και οδηγούν στα ανατομικά προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω.

Συμπτώματα

α) Πόνος στη σημείο της βλάβης και ανάλογα με την έκταση της βλάβης και περιαρθρικά της άρθρωσης του ώμου.

β) Επώδυνη τροχιά κατά την ανύψωση μπροστά και στα πλάγια πάνω απο το ύψος του κεφαλιού, καθώς και έξω στροφής.

γ) Λανθασμένη θέση ώμου και ωμοπλάτης. Συνήθως ο ώμος πέφτει μπροστά με το βραχίονα σε έσω στροφή.

δ) Πόνος κατά τον ύπνο και ειδικά όταν ξαπλώνουν πάνω στον προσβεβλημένο ώμο.

ε) Σε ολική ρήξη, πλήρης αδυναμία ανύψωσης στο πλάι του χεριού(απαγωγή).

στ) Σε συνοδή πίεση υπερπλατίου νεύρου εμφανής ατροφία υπερακανθίου ή και υπακανθίου. Εμφάνιση «τρύπας» στην ωμοπλάτη και περιορισμός της ικανότητας για πραγματοποίηση των χτυπημάτων και κυρίως αυτά στην ευθεία.

329987-34325-25

 

Χρόνος Αποθεραπείας

Η πρώτη ερώτηση που κάνει ένας αθλητής στο φυσικοθεραπευτή του «Πότε θα παίξω?». Ο χρόνος αποθεραπείας ποικίλει ανάλογα με την έκταση της βλάβης και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος(συντηρητικά ή χειρουργικά)και είναι λάθος να αναφέρουμε προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα. Καμία ρήξη δεν είναι ίδια με την άλλη και κανένας αθλητής δεν είναι ο ίδιος με τον άλλο. Η αντιμετώπιση που έχει κάθε αθλητής και το πλάνο θεραπείας που εφαρμόζεται έπειτα απο ενδελεχή αξιολόγηση, είναι εξατομικευμένο και σχεδιασμένο ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κάθε αθλητή.

Θεραπεία

Η τενοντίτιδα και η μερική ρήξη υπερακανθίου αντιμετωπίζονται σε γενικές γραμμές με τον ίδιο τρόπο ανάλογα με τα προβλήματα που εντοπίζονται στην αξιολόγηση.

α)Οξεία φάση Σε αυτό το στάδιο πρώτη προτεραιότητα είναι ο έλεγχος της φλεγμονής δηλαδή η μείωση του οιδήματος και του πόνου. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να εφαρμοστεί και ακινητοποίηση για λίγες μέρες. Στη συνέχεια γίνεται ήπια μη επώδυνη κινησιοθεραπεία και χρήση εκκρεμοειδών κινήσεων για την πρόληψη περιορισμού της τροχιάς κίνησης της άρθρωσης. Πάντα ο πόνος είναι ο οδηγός για την προοδευτικότητα του προγράμματος. Η εκμάθηση του ασθενούς για την προφύλαξη του ώμου σε καθημερινές δραστηριότητες(ντύσιμο, αυτοεξυπηρέτηση) είναι άκρως απαραίτητη.

 

correct-rotator-sleepshoulder_frnt

β)Υποξεία φάση Εφόσον έχουν τεθεί υπό έλεγχο τα οξεία συμπτώματα, ξεκινά πιο ενεργητικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις και διατάσεις για την ανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης και στη συνέχεια ενδυνάμωση των μυών του πετάλου των στροφέων (έξω στροφείς) και των ανταγωνιστών τους (έσω στροφείς) όπως επίσης και όλων των μυών που συμμετέχουν στις κινήσεις του ώμου και της ωμοπλάτης(δελτοειδής, δικέφαλος, τρικέφαλος, μείζων θωρακικός, τραπεζοειδής, ρομβοειδής, πρόσθιος οδοντωτός). Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν την χρήση λάστιχων, χρήση τροχαλίας, polyercolinas και χρήση ελεύθερων βαρών (αλτηράκια). Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο η διόρθωση του ωμοβραχιόνιου ρυθμού ώστε να υιοθετηθεί το σωστό πρότυπο της κίνησης του ώμου. Η κολύμβηση σε αυτό το στάδιο ενδείκνυται για την προαγωγή της δύναμης και ελαστικότητας σε όλα τα επίπεδα. Τέλος σε αυτό το στάδιο ξεκίνανε και οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας οι οποίες έχουν σκοπό την βελτίωση της σταθερότητας της άρθρωσης. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι και η χρήση shockwave (κρουστικά κύματα) στις τενοντίτιδες σε αυτή τη φάση.

 

excersises1afp20030315p1315-f3

rotcuffshoulder-exercises-20

04-18-08_image005

 

γ)Χρόνια φάση Στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης στόχος είναι η αύξηση της δύναμης και της αντοχής των μυών, η βελτιστοποίηση της ιδιοδεκτικότητας και οι ασκήσεις προσομοίωσης του βόλεϊ. Εφόσον όλα τα παραπάνω γίνονται επιτυχώς και χωρίς την παρουσία πόνου ξεκινά και η σταδιακή επανένταξη στο γήπεδο σε κανονικό ρυθμό προπόνησης.

Σε περίπτωση χειρουργικής αποκατάστασης το πρόγραμμα αποκατάστασης ορίζεται απο τον γιατρό ο οποίος ανάλογα την τεχνική που εφάρμοσε θα δώσει και τις κατευθυντήριες οδηγίες πάνω στις οποίες θα χτιστεί το πρόγραμμα αποκατάστασης. Συνήθως μετά το χειρουργείο επιλέγεται ακινητοποίηση με νάρθηκα για μερικές εβδομάδες και αφαίρεση του μόνο για εφαρμογή πολύ ήπιας (παθητικής) κινησιοθεραπείας. Στη συνέχεια το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό της μερικής ρήξης με στόχο την ομαλή επούλωση των χειρουργηθέντων στοιχείων.

 

 

Comments

Σχετικές δημοσιεύσεις