ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ

Ο απιοειδής μυς εκφύεται απο την έσω επιφάνεια του ιερού οστού και καταφύεται στο μείζον τροχαντήρα.Οι κινήσεις που κάνει είναι έξω στροφη και απαγωγή του ισχίου και συμβάλλει στην έκταση του μηρού. Το ισχιακό νεύρο στο περίπου 15% του πληθυσμού διέρχεται μέσα απο τον απιοειδή μυ,όπου και διαιρείται σε δυο τμήματα. Αυτή η ανατομική παρέκκλιση παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, και η αιτία του συνδρόμου του απιοειδούς μπορεί να είναι η ανελαστικότητα του μυός αυτού.

pyranata108 piriformissss

Ο πόνος στην περιοχή των γλουτών και του ισχίου συχνά οφείλεται σε ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο μπορεί να ερεθιστεί λόγω ενός προβλήματος στην οσφυϊκή μοίρα, αλλά και από την παγίδευση του στη γαστέρα του απιοειδή λόγω συμφύσεων, συνεπεία αρχικού τραυματισμού, όπως συμβαίνει π.χ. μετά απο πτώση στο γλουτό. Οι ηλικίες που εμφανίζεται το σύνδρομο του απιοειδούς είναι από 30-50 ετών, ενώ είναι σπανιότερο σε ασθενείς κάτω των 20 και τα αίτια που συνήθως το προκαλούν είναι τα παρακάτω :

 1. Επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί κατά την έσω στροφή του ισχίου με επακόλουθη βλάβη και εμφάνιση συμπτωμάτων
 2. Αρχικό τραύμα που εξελίσσεται σε μυοπεριτονιακό σύνδρομο πόνου (myofascialsyndrome)
 3. τραυματισμός στο γλουτό, όπως π.χ. σε πτώση
 4. υπερδραστηριότητα των στροφέων του ισχίου με συνέπεια εμφάνιση συνδρόμου υπέρχρησης
 5. πολύωρο κάθισμα σε σκληρές επιφάνειες
 6. ανισοσκελία
 7. αρθροπλαστική των ισχίων
 8. εγκυμοσύνη

hip-pain-piriformis-syndromepiriformis

Τα συμπτώματα αναπαράγονται με την δραστηριότητα των κάτω άκρων και ειδικότερα με τις στροφές του ισχίου, αλλά συχνό χαρακτηριστικό εύρημα αποτελεί η επίταση του πόνου στην καθιστή θέση. Ο ασθενής με τυπικό σύνδρομο απιοειδούς παραπονιέται για πόνο στο γλουτό με ή χωρίς αντανάκλαση στον σύστοιχο οπίσθιο μηρό. Πολλές φορές ο πόνος στο σύνδρομο του απιοειδή εμφανίζεται στο γλουτό, χωρίς οσφυαλγία και πιθανώς πόνο που ακτινοβολεί στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού, στην έξω επιφάνειας της κνήμης και στο πόδι.Πολλές φορές λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων με οσφυοϊσχιαλγία σποδυλο-δισκογενούς αιτιολογίας οι ασθενείς αντιμετωπίζονται λανθασμένα με ΜΣΑΦ ή επισκληρίδιες εγχύσεις κορτικοειδών συχνά με θετική ανταπόκριση. Όμως πιο σωστό είναι πριν να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση να αποκλείσουμε προβλήματα του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Μια σωστή κλινική εξέταση πολλές φορές δεν είναι αρκετή και στην κατανόηση του προβλήματος θα βοηθούσε περισσότερο μια μαγνητκή τομογραφία. Επίσης κάποιες από τις ασκήσεις, όπως οι διατάσεις μπορεί να αποτελούν αντένδειξη σε ένα πρόβλημα μεσοσπονδύλιου δίσκου γι αυτό και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για σύνδρομο απιοειδούς μυός πριν ξεκινήσουμε την αποκατάσταση.

Τις πρώτες μέρες της αποκατάστασης εφαρμόζουμε ανάπαυση και φυσικά μέσα. Στη συνέχεια ο ασθενής ακολουθεί πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων και τεχνικών ανάκτησης και διατήρησης της ελαστικότητας. Σημαντικός είναι ο ρόλος της μάλαξης που βοηθάει στη διάσπαση του ουλώδους ιστού και στη χαλάρωση του απιοειδούς μυός.

Σε περίπτωση που ο πάσχον απο σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι αθλητής θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελεί δραστηριότητες όπως είναι το τρέξιμο και οι ελιγμοί αποφυγής, χωρίς πόνο και νευρολογικά συμπτώματα, πρίν επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα. Επίσης αθλητικά ελαστικά συμπιεστικά σορτσάκια θα περιορίζουν τις επικύνδυνες κινήσεις του ισχίου. Ακόμη, χρήσιμο είναι να εφαρμόζεται kinesiotaping στον απιοειδή μυ.

Comments

Σχετικές δημοσιεύσεις

1 Άποψη για το “ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ”

 1. Hi, Interesting, I`ll quote it on my site later.
  Thanks
  AlexAxe

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα