ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Τι είναι αυτό στα πόδια του bale?

Τo περασμένο χειμώνα σε μια αναμέτρηση inter-tottenham ο σχολιαστής του αγώνα παρατήρησε την ταινία που είχε στα πόδια του ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής και ρώτησε τους τηλεθεατές αν μπορούσαν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.

τι είναι?

Στην ουσία πρόκειται για κινησιολογικη ταινια. Το κτ ταpe αποτελεί πλέον ένα απο τα χρήσιμα εργαλεία στην φαρέτρα των φυσικοθεραπευτών.

Είναι μια δυνατή, ελαστική αθλητική ταινία που μειώνει τον μυϊκό πόνο, αυξάνει την κινητικότητα και βοηθά την αθλητική επίδοση.  Γενικότερα. είναι εύκολο και γρήγορο στο να τοποθετηθεί. Απλά κόβεις ένα κομμάτι και το εφαρμόζεις στην τραυματισμένη περιοχή χρησιμοποιώντας βέβαια την κατάλληλη τεχνική. Η κινησιολογικη ταινία υποστηρίζει τους μύες  και τις αρθρώσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και θεραπεία εκατοντάδων αθλητικών παθήσεων.

χρησιμοποιείται παρά πολύ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με φανταστικά αποτελέσματα και χωρίς καθόλου μείωση στην αθλητική απόδοση.

μετάφραση-επιμέλεια από http://www.sportstherapyscotland.co.uk

 

ΑΙΝΕΙΑΣ ΣΑΜΩΝΗΣ

φυσικοθεραπευτής-αρωγός πρώτων βοηθειών – samenee@hotmail.com

Comments

Σχετικές δημοσιεύσεις

5 Άποψη για τα “ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ”

 1. θα ήθελα να σχολιάσω στο άρθρο του συναδέλφου οτι το kinesiotaping δεν εφαρμόζεται για να υποστηρίξει μια άρθρωση. Απλώς με διάφορες τεχνικές προκαλεί κίνηση στον υποδόριο ιστό αρα και κίνηση στα ανατομικά μαλακά στοιχεία. Προκαλεί έτσι καλύτερη αιμάτωση στην περιοχή και επιταχυνεται η αποκατάσταση μυικών βλαβων και θλάσεων. Χρησιμοποιειται δε και πολύ συχνα για την επούλωση πληγών για να μην αφήσουν σημάδι.

 2. ΑΙΝΕΙΑΣ

  Οι ποικίλες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σαν προφύλαξη-πρόληψη, όσο και σαν υποστήριξη για την προστασία ενός αδύναμου μυίκού-αρθρικού συστήματος, ή για χαλάρωση σε περίπτωση μυϊκής τάσης.
  Π.Χ Συνδεσμικές τεχνικές. Κατά την εφαρμογή στους συνδέσμους, το μεσαίο τμήμα του tape (σχήμα I) φέρεται σε μέγιστη τάση όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, ενώ τα δύο άκρα έρχονται σε επαφή με το δέρμα χωρίς τάση. Μέσω «ελκτικής δύναμης» το σώμα υποστηρίζεται μηχανικά και την ίδια στιγμή υπάρχει επιπρόσθετη αισθητική πληροφόρηση για τη σταθεροποίηση των προσβεβλημένων συνδέσμων

  Η μέθοδος αναπτύχθηκε στα τέλη του 1970 στην Ιαπωνία από τον dr Kenzo Kase .

  Στηριζόμενος στην Κινησιολογία, o Ιάπωνας χειροπράκτης δημιούργησε μια ταινία υψηλής ποιότητας, ώστε να παρέχει υποστήριξη και σταθερότητα στους μύες και στις αρθρώσεις, χωρίς να επηρεάζει την κυκλοφορία και το εύρος κίνησης.

  1. http://www.kinesiotape.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=1
  2. http://physiokinetic.gr/kinesiotape

  »KT TAPE provides relief and support for muscles and joints and can be used to prevent or treat hundreds of sports injuries.»

 3. dimitrios

  Και επειδή το λένε τα sites ή ο Ιάπωνας χειροπράκτης σημαίνει ότι ισχύει;;
  Το «provides relief and support for muscles and joints» δε σημαίνει ότι σταθεροποιεί μια άρθρωση.

  Ενδεχομένως όμως να μπορεί ΕΜΜΕΣΑ να υποστηρίξει μια άρθρωση, μέσω καλύτερης μυικής λειτουργείας. Αλλά πιστεύω ότι ο πρωταρχικός σκοπός που χρησιμοποιούμε το ΚΤ ΤΑΡΕ είναι για τους λόγους που αναφέρει η eleni.

 4. ΑΙΝΕΙΑΣ

  ΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ »ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙ» ΑΛΛΑ ΟΤΙ »υποστηρίζει τους μύες και τις αρθρώσεις»(support for muscles and joints)….ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΟ ΟΤΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΕΣΗ…ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΗΣ(DR KENZO KASE) ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ….(ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΕΓΩ ΣΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ….)

 5. dimitrios

  ΑΙΝΕΙΑΣ,

  έχεις δίκαιο για το «σταθεροποιεί»!

  Περισσότερο ήθελα να επιμείνω στο γεγονός ότι τις πληροφορίες που παίρνουμε από τα βιβλία, τα άρθρα, τις ιστοσελίδες κτλ, πρέπει να τις διαβάζουμε με κριτική ματιά.

  Δηλαδή αυτά που γράφουν στα βιβλία τους ο Maitland, η Bobath, o McKenzie κά, πρέπει να τα δεχόμαστε ώς σωστά χωρίς προηγουμένως να σκεφτούμε αν όντως ισχύουν; Προσωπικά έχω κάνει Maitland και το εφαρμόζω καθημερινά, αλλά πιστεύω ότι αρκετές από τις τεχνικές που υπάρχουν στο βιβλίο είναι άχρηστες και ότι η θεωρία που υποστηρίζει το concept αυτό δεν είναι επαρκής.

  Respect στον Maitland, τον Dr Kezo Kase, και οποινδήποτε άλλο που βοηθούν τη φυσικοθεραπεία να βελτιώνεται και να γίνεται πιο αποτελεσματική, αλλά…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα