ΘΛΑΣΗ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΜΗΡΙΑΙΩΝ

Tι είναι η θλάση  οπισθίων μηριαίων?

θλάση είναι μια διάταση η ρήξη ενός μυός. Οι αθλητές συνήθως αυτόν τον τραυματισμό τον αναφέρουν σαν ‘’τραβηγμα’’στον μυ. Οι οπίσθιοι μηριαίοι η αλλιώς ισχιοκνημιαιοι είναι μια ομάδα μυών η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του μηρού και επιτρέπει την κάμψη του γόνατος. Αποτελείται από τρεις μυε ς τον δικέφαλο μηριαιο, τον ημιτενοντωδη και τον ημιμεμβρανωδη.

Πότε προκύπτει?

Η θλάση αυτή συνήθως είναι αποτέλεσμα του ότι οι συγκεκριμένοι μύες συσπώνται υπέρμετρα κατά της δραστηριότητες όπως είναι το τρέξιμο η τα άλματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα?

Αίσθημα καψίματος η κάποιου ‘’κρακ’’ κατά την διάρκεια του τραυματισμού. Πόνος κατά την βάδιση η κατά την κάμψη και την έκταση του γόνατος. Μερικές μέρες μετά τον τραυματισμό, μπορεί να υπάρχει πρήξιμο η κάποιο αιμάτωμα στο πόδι στο σημείο του τραυματισμού.

Πως γίνεται η διάγνωση?

Ο φυσικοθεραπευτής ελέγχει το πόδι για τυχόν ευαισθησία, τάση στην περιοχή του τραυματισμού. Συνίσταται μαγνητική τομογραφία για πιο έγκυρα αποτελέσματα.

Πως θεραπεύεται?

Η θεραπεία περιλαμβάνει

Εφαρμογή πάγου στην περιοχή για 10 με 20’ για 3 με 4 φορές την ημέρα μέχρι να  υποχωρήσει ο πόνος. Ανύψωση του ποδιού τοποθετώντας μαξιλάρια κάτω απο την πτέρνα.

Ελαστική περίδεση της περιοχής με επίδεσμο για μείωση της επέκτασης του οιδήματος.

Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών χαπιών

Σε περίπτωση μεγάλης ενόχλησης κατά την βάδιση συνιστώνται οι πατερίτσες. Κατά την επιστροφή στο άθλημα γίνεται περίδεση στην περιοχή με ελαστικό επίδεσμο για περισσότερη  υποστήριξη στους οπίσθιους μηριαίους μυες. Κατά την διάρκεια της αποκατάστασης θα πρέπει να μειώνονται οι κινήσεις που αναπαράγουν τα συμπτώματα μέχρι ο μυς να αναρρώσει. Ενδείκνυται το κολύμπι και το ποδήλατο.

Προοδευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας

Πόση χρονική διάρκεια χρειάζεται ώστε να επιστρέψω στις προπονήσεις?

Το διάστημα της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία και το αν υπάρχει ιστορικό παλαιότερου τραυματισμού στους συγκεκριμένους μύες . Ο χρόνος αποκατάστασης επίσης εξαρτάται από την σοβαρότητα του τραυματισμού. Μια θλάση δευτέρου βαθμού χρειάζεται περίπου 3 με 4 εβδομάδες μια πιο σοβαρή ίσως 6 εβδομάδες ίσως και παραπάνω ανάλογα τον οργανισμο. Αν συνεχίζονται οι δραστηριότητες που προκαλούν πόνο τα συμπτώματα θα επανέλθουν και θα υποτροπιάσει ο τραυματισμός και θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο για  αποκατάσταση.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις φυσιολογικές μου δραστηριότητες?

Ο κάθε άνθρωπος αναρρώνει με διαφορετικό τρόπο. Το πότε θα επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι οπίσθιοι μηριαίοι ώστε να αναρρώσουν και όχι από το πόσες μέρες ή εβδομάδες πέρασαν από την ημέρα του τραυματισμού. Γενικά όσο μεγαλύτερα και επώδυνα είναι τα συμπτώματα πριν αρχίσετε την θεραπεία τόσο πιο πολύ χρόνο θα χρειαστείτε για μια πλήρη αποκατάσταση. Ο στόχος της αποκατάστασης είναι να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας όσο τον δυνατόν πιο ασφαλέστερα γίνεται γιατί αν γυρίσετε πολύ νωρίς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής. Μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους όταν

α) έχετε πλήρες εύρος τροχιάς (ισχίο, γόνατο) στο τραυματισμένο σκέλος εν σύγκριση με το υγιές

β)έχετε μυϊκή δύναμη 80με 90 τοις εκατό εν σύγκριση με το υγιές

γ)μπορείτε να τρέχετε ευθεία, να κάνετε άλματα και αλλαγές κατεύθυνσης δίχως ενοχλήσεις.

Πρόληψη θλάσης οπισθίων μηριαίων?

Καλή προθέρμανση των μυών της περιοχής, διατάσεις και εκτέλεση έκκεντρων συσπάσεων στους οπισθίους μηριαίους πριν των αγώνα. είναι πάρα πολύ σημαντικά σε αθλήματα που περιλαμβάνουν ταχύτητες και άλματα.

 

ΑΙΝΕΙΑΣ ΣΑΜΩΝΗΣ

φυσικοθεραπευτής-αρωγός πρώτων βοηθειών – samenee@hotmail.com

Comments

Σχετικές δημοσιεύσεις

1 Άποψη για το “ΘΛΑΣΗ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΜΗΡΙΑΙΩΝ”

  1. πολυ καλη δουλεια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα