Αθλητικές κακώσεις και παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος των κάτω άκρων στην προεφηβική ηλικία

kids_sport2

Εισαγωγή

Οι αθλητικές κακώσεις και παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος των κάτω άκρων των παιδιών της προεφηβικής ηλικίας, δηλαδή των παιδιών που δεν έχουν εμφανίσει ακόμη τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου τους (τριχοφυΐα εφηβαίου, ανάπτυξη μαστών κ.λπ.), είναι πιο συχνές στα αθλούμενα αγόρια παρά στα αθλούμενα κορίτσια και μάλιστα σε αυτά που βρίσκονται πλησιέστερα προς την εφηβεία και σε αυτές περιλαμβάνονται:

• Τα κατάγματα και οι κακώσεις των περιαρθρικών μαλακών μορίων που είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής βίας, όπως τα κατάγματα της κάτω επίφυσης της κνήμης και περόνης και της κάτω επίφυσης του μηριαίου. Τα κατάγματα δεν είναι σπάνια στη διάρκεια των υπό επίβλεψη αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι όμως πιο συχνά στη διάρκεια των μη οργανωμένων παιχνιδιών (μόνον το 15% των καταγμάτων της κάτω επίφυσης του μηριαίου είναι αποτέλεσμα συμμετοχής σε οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα).

• Τα αποσπαστικά κατάγματα που είναι αποτέλεσμα έντονης μυϊκής σύσπασης-έλξης στα σημεία πρόσφυσης μυών σε περιοχές δευτερογενών πυρήνων οστέωσης, από την εμφάνισή τους μέχρι τη σύγκλεισή τους, όπως τα αποσπαστικά κατάγματα της περιοχής της λεκάνης και του κνημιαίου κυρτώματος. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές μελέτες, αποσπαστικά κατάγματα είναι το 15-40% των καταγμάτων που νοσηλεύονται σε παιδο/ορθοπαιδικές κλινικές.

• Τα κατάγματα από καταπόνηση, που είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης μικρής βίας η οποία αν δρούσε μία φορά, δεν θα προκαλούσε το κάταγμα π.χ. του ηβικού οστού, του αυχένα του μηριαίου και του άνω τριτημορίου της κνήμης. Τα κατάγματα από καταπόνηση είναι λιγότερο συχνά από ό,τι σε έφηβους και ενήλικες αθλητές.

• Οι παθήσεις που είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικής επαναλαμβανόμενης μυϊκής έλξης, όπως η αποφυσίτιδα της λαγόνιας ακρολοφίας, του κνημιαίου κυρτώματος και της πτέρνας.

• Οι παθήσεις που δεν είναι αποτέλεσμα τραυματισμού αλλά επηρεάζουν την αθλητική δραστηριότητα του παιδιού, όπως η διφυής επιγονατίδα και ο δισκοειδής έξω μηνίσκος κ.λπ.

πατήστε στο παρακάτω link για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο

PDF-Reader-Pro-Icon-150x150  Αθλητικές κακώσεις και παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος των κάτω άκρων στην προεφηβική ηλικία

Comments

Σχετικές δημοσιεύσεις